Om Projekt Forskerspirer


Projekt Forskerspirer er et landsdækkende tilbud til elever på de fire gymnasiale ungdomsuddannelser hf, hhx, htx og stx. Projektet er for elever i 2.g. eller 1.hf, der har et stort fagligt overskud.

Forskerspirer giver deltagerne mulighed for at fordybe sig i et emne og udarbejde forslag til et forskningsprojekt. Man kan lave projekter inden for alle fagområder, og der er mange muligheder inden for både humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab. Se tidligere projekter her.

3 sammensatte billeder af studerende der arbejder

Forløbet

Projekt Forskerspirer er en konkurrence, der løber over et år. I slutningen af oktober afleverer forskerspirerne en synopsis til et forskningsprojekt. En dommerkomité udvælger de tre bedste projekter inden for hver af kategorierne: HUM, NAT, SAMF og SUND. De 12 nominerede projekter præsenteres ved en festlighed i december. Her bliver en vinder i hver af de fire kategorier kåret som årets forskerspirer. Vinderne kåres på skift af undervisnings- og uddannelsesministeren, og de modtager hver 20.000kr. til at udføre deres projekt.
Få et udvidet overblik over, hvordan Forskerspirer forløber over et år
.

Aktiviteter

Undervejs i forløbet mødes alle spirerne til to fælles arrangementer, så de kan danne netværk på tværs af gymnasierne. Et af arrangementerne er Københavnermødet, hvor forskerspirerne stifter bekendtskab med universitetet, forskning og den akademiske verden; "Det jeg har oplevet her, er nogle fantastiske foredrag som er gode til at få mig trukket ind i det. Man føler ligesom at man snakker med foredragsholderen og det giver mig noget mere end hvad jeg synes jeg får ud af almindelige skolegang" (Emil Juel Zeuner, Vejle tekniske Gymnasium, 2015). I løbet af fællesmødet får de mulighed for at besøge de fakulteter/institutter, som beskæftiger sig med netop deres forskningsområde. I september mødes alle igen til Septemberseminaret. Her er fokus på de enkelte forskerspirers projekter, og i samspil med vejledere og oplægsholdere forbedres og fokuseres den oprindelige idé.