Om Projekt Forskerspirer

Projekt Forskerspirer er et landsdækkende talentprogram for elever på andet år af stx, hhx, htx eller første år af hf. Skolerne tilmelder sig i januar og rekrutterer elever til projektet inden midten af marts. Fra marts strækker forløbet sig over de næste 10 måneder. Det er udfordrende og lærerigt at udvikle sit eget forskningsdesign, og det kræver derfor engagement og fagligt overskud at deltage.

Der er brede rammer for, hvad man som deltager kan beskæftige sig med. Som forskerspire kan man skrive en synopsis inden for  alle emner, som er dækket af de fire fagområder: Humaniora, sundhedsvidenskab, samfundsvidenskab og naturvidenskab.

Man kan finde inspiration i tidligere projektidéer her.

Forløbet

Projekt Forskerspirer er en konkurrence som handler om at udarbejde et design til et forskningsprojekt og skrive en synopsis om dette. Synopsen starter som en projektidé. Forskerspiren arbejder med idéen gennem forskningslitteratur og sammen med en forsker, som deltagerne selv skal kontakte. I slutningen af oktober afleverer alle en synopsis der begrunder og beskriver deres forskningsdesign. Synopsen bliver bedømt af en videnskabelig jury.

Der er to obligatoriske fællesarrangementer – et på Københavns Universitet i april og et på Aarhus universitet i september. Her får deltagerne mulighed for at møde andre engagerede unge og den akademiske verden. Samtidig får deltagerne faglige input til projektet og styrker deres lærings- og studieteknikker.

Projekt Forskerspirer afsluttes med et arrangement for alle deltagere i festsalen på Københavns Universitet. Forinden er tre projekter i hver kategori blevet nomineret til at blive ’Årets Forskerspirer’. De 12 nominerede præsenterer deres projekt og herefter kåres en vinder fra hver kategori som modtager 20.000 kroner til at udføre deres forskningsdesign.

3 sammensatte billeder af studerende der arbejder