En unik faglig udfordring

Vil du give dine elever en unik mulighed for faglig udvikling? Har du lyst til at udfordre dem og introducere dem til forskningens verden? Og vil du give dem mulighed for at lære andre talentfulde unge fra hele landet at kende?

Så skal du fortælle dine elever om Projekt Forskerspirer. Læs med her på siden. 

Hvad er Projekt Forskerspirer?

Projekt Forskerspirer er et landsdækkende talentprogram for nysgerrige og talentfulde gymnasieelever, der har lyst til at prøve kræfter med, hvad det vil sige at arbejde som forsker, og hvordan det er at studere på et universitet.

I et stærkt fællesskab med andre forskerspirer, og i samarbejde med en forsker, fordyber eleverne sig i et emne, de brænder for. 

Selvstændige elever med stort overskud

Projektet er for selvstændige elever med et stort fagligt overskud, for det kræver initiativ, tid og fokus. Eleverne bruger deres nysgerrighed som springbræt og lader ambitionerne få frit løb. 

Målet er, at eleverne udarbejder en synopsis til et forskningsprojekt, som kan udføres på 4-5 uger. Synopsen skriver eleven selv, med støtte og vejledning fra koordinatoren på gymnasiet og en forsker med viden om det valgte emne.

Ved årets afslutning har alle udviklet deres helt eget undersøgelsesdesign, og de bedste vinder titlen som Årets Forskerspire.

Projektet varer ét år, men som forskerspire tager eleverne forskud på hele fremtiden.

Læs om krav og bedømmelseskriterier

Hvis man er glad for at undervise i almindelighed, tror jeg, at man vil elske at være forskerspirerkoordinator

Hvorfor deltage i Projekt Forskerspirer?

Har du dygtige elever, der har tid og overskud til at yde et ekstra stykke arbejde og deltage i en spændende og landsdækkende talentkonkurrence? 

Så bør du overveje, om du vil tilmelde dit gymnasium.

Der er mange gode grunde til, at du som gymnasielærer skal deltage i Projekt Forskerspirer. Hør nogle af dem i følgende video. 

Hvad er mine opgaver som koordinator?

Koordinatoren er den gymnasielærer, der er kontaktperson for Projekt Forskerspirer på et gymnasium. Det kan fx være gymnasiets talentkoordinator, men det behøver det ikke være.

Som koordinator i Projekt Forskerspirer har du en række forskellige opgaver. Overordnet dækker de over at: 

  • udvælge elever fra dit gymnasium, som kan deltage i Projekt Forskerspirer.
  • være bindeled mellem dine forskerspirer og Forskerspirersekretariatet.
  • løbende informere dine forskerspirer om vigtige tidsfrister og aktiviteter.
  • støtte dine forskerspirer i deres arbejde og særligt i at etablere kontakt til en forsker.
  • løbende være i dialog med Forskerspirersekretariatet og fx give besked, hvis en forskerspire vælger at afbryde sin deltagelse eller skifter forskerkontakt.

Du kan altid besøge årshjulet, hvor du kan læse meget mere om de enkelte arrangementer og finde vigtige frister.

Se forskerspirernes årshjul

Du kan også læse med herunder for en kronologisk gennemgang af dine opgaver i løbet af et forskerspirer-år.

Har du spørgsmål eller brug for sparring, er du altid velkommen, til at kontakte forskerspirersekretariatet.

  1. 1. Deltag i koordinatormøde

    En af dine opgaver som koordinator er at deltage i årets koordinatormøde, som du bliver inviteret til af forskerspirersekretariatet.

    Koordinatormødet, der oftest foregår i januar, er online og et tilbud til både nye og erfarne koordinatorer. 

    Formålet med koordinatormødet er at give et overblik over projektets årshjul samt dine opgaver som koordinator. Derudover er det også en lejlighed til at møde koordinatorer fra andre gymnasier. Der er også mulighed for at give feedback og få sparring, fx til rekruttering af forskerspirer. 

  2. 2. Støt spirerne ved indsendelse af projektbeskrivelse

    Når du har fundet nogle elever, der er kvalificerede og interesserede i at deltage i Projekt Forskerspirer, er det første eleverne skal arbejde sig hen imod at indsende sin projektbeskrivelse i marts. Det er i denne forbindelse af de officielt timelder sig Projekt Forskerspirer.
    I den forbindelse kan du fx hjælpe med idéudvikling, sparring i forhold til litteratursøgning og indsendelse af projektbeskrivelsen rettidigt.

  3. 3. Mulighed for deltagelse i Københavnermødet

    I løbet af året afholder Projekt Forskerspirer to fysiske arrangementer på hhv. Københavns Universitet (forår) og Aarhus Universitet (efterår). Her bliver spirerne klædt på til at udvikle deres idéer, arbejde med deres projekt og skrive deres synopsis.
    Det er en forudsætning for spirernes videre deltagelse i projektet, at de deltager i Københavnermødet og Aarhusmødet.
    Du har som koordinator også meget velkommen til at deltage i det første af disse to seminarer, nemlig det i København. Det er dog ikke et krav.

    På seminarerne får deltagerne:

    • indsigt i, hvordan man arbejder akademisk.
    • inspiration til at udvikle deres projekter gennem foredrag med forskellige forskere.
    • mulighed for at ideudveksle og modtage feedback.
    • socialt samvær og mulighed for at skabe fagligt netværk.


    Dine opgaver ifm. seminarerne:

    • Hjælp gerne dine spirer med at overholde tilmeldingsfrister.
    • Snak med spirerne om transport til seminarerne, hvis det er nødvendigt. Hvis du har flere forskerspirer, kan I fx snakke om, om de tager toget sammen.
    • Vi anbefaler at du følger op med dine spirer efter hvert arrangement.
  4. 4. Indmeldelse af forskerkontakt

    I juni skal alle forskerspirer indmelde en forskerkontakt. Mange forskerspirer har brug for støtte til at finde og lande en forskerkontakt. Ofte er det en god hjælp at hjælpe dine elever med at finde frem til institutioner, der forsker indenfor det felt, de interesserer sig få. Du kan også hjælpe med at finde videnskabelig litteratur med henvisninger til forskere.

    Det er dog hver forskerspirers eget ansvar at lande en aftale med en forskerkontakt og sammen med forskeren beslutte, hvordan kontakten skal foregå. 

    Vi sørger dog for at klæde forskerspirerne godt på til at finde og kontakte forskere. For såvel forskerspirer og dig som koordinator gælder det, at I altid kan kontakte Forskerspirersekretariatet med spørgsmål og sparring.

  5. 5. Afslutningsarrangementet

    Som afslutning på Projekt Forskerspirer afholder Forskerspirersekretariatet et arrangement, hvor vi kårer vinderne og fejrer alle de forskerspirer, der har deltaget. Vi kårer samtidig årets koordinator.

    Det er en festlig dag, hvor vi altid håber på at se så mange koordinatorer som muligt.

Koordinatorer taler sammen over et bord under Projekt Forskerspirer
Det bedste er at få lov at opleve unge mennesker, der er begejstret for videnskab

Hvordan rekrutterer jeg forskerspirer?

Som koordinator er det din opgave at udvælge de elever, der kan deltage i Projekt Forskerspirer.

Der findes mange muligheder for rekruttering. Fx kan det foregå ved hjælp af informations- og inspirationsmøder, involvering af faglærere eller individuelle opfordringer og samtaler. 

Vær opmærksom på, at deltagelse i projektet som udgangspunkt ligger ud over den almindelige skolegang, hvilket kræver et særligt fagligt engagement og en stor del af elevernes fritid.

Få hjælp og sparring fra forskerspirerseketariatet

Forskerspirersekretariatet hjælper meget gerne med sparring i forhold til rekruttering og eventuel bidragelse af materiale. 

Forskerspirersekretariatet afholder også online inspirationsmøder, hvor vi fortæller om projektet til interesserede elever. Det vil typisk foregå efter skoletid i slutningen af februar og/eller starten af marts.

Tilmelding af dit gymnasium

Årshjul for Projekt Forskerspirer

Vil du kende mere til aktiviteterne, der knytter sig til deltagelse i Projekt Forskerspirer?

Se Projekt Forskerspirers årshjul

Som det første skal dit gymnasium tilmelde sig Projekt Forskerspirer. 

Hvis dit gymnasium har deltaget i Projekt Forskerspirer inden for de seneste år, vil dit gymnasium ved årsskiftet modtage en invitation til det nye forskerspirerår. I invitationen er der information om, hvordan gymnasiet tilmelder sig. 

Når gymnasiet er tilmeldt, vil al kommunikation foregå direkte mellem Forskerspirersekretariatet og dig som forskerspirerkoordinator.

Deltager dit gymnaisium for første gang? 

Uanset om dit gymnasium tidligere har deltaget i Projekt Forskerspirer eller ej, håber vi, at du vil overveje, om ikke I skal være med?

Har du spørgsmål til deltagelsen eller tilmelding af dit gymnasium?

Se Projekt Forskerspirers kontaktoplysninger

Talentkonkurrencens rammmer

Projektet løber over 10 måneder fra marts til december og er lagt an som en konkurrence. Det betyder, at vi til slut i forløbet nominerer deltagerne med de bedste synopser til prisen som Årets Forskerspirer. 

Spirerne deltager i en fire kategorier (Humaniora, Naturvidenskab, Samfundsvidenskab og Sundhedsvidenskab). 

Præmier

Når projektet er overstået, finder en jury frem til en vinder af hver kategori. Hver vinder får overrakt en præmie på 20.000 kr., så spirerne har mulighed for at realisere deres forskningsprojekt.

Samarbejde mellem Københavns Universitet og Aarhus Universitet

Projekt Forskerspirer administreres af Københavns Universitet. Derudver har projektet fra og med 2013 indgået en samarbejdsaftale med Aarhus Universitet for at sikre en fysisk tilstedeværelse i Jylland.

Projektets økonomi

Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet finansierer i fællesskab projektet med 500.000 - 700.000 kr. fra år til år.

Deltagelse er gratis

Det er gratis for gymnasierne at have deltagere med i Projekt Forskerspirer, og der er i udgangspunktet ikke loft over, hvor mange elever et gymnasium kan tilmelde.

De eneste udgifter, gymnasierne har, i forbindelse med deltagelse er:

  • arbejdstid til gymnasiets koordinator (gymnasielærer eller talentansvarlig).
  • udgifter til transport til Projekt Forskerspirers to seminarer og afslutningsarrangement.
  • udgifter til eventuelle lokale arrangementer på gymnasiet.

Kontakt Projekt Forskerspirer

Kontakt os på mail: 

Forskerspirer@adm.ku.dk

Kontakt os på tlf:

51 82 69 78